Οι Γάτες Έχουν Επτά Ζωές

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι γάτες έχουν επτά ζωές, μια σύγχρονη παράσταση ανεβαίνει την Πέμπτη 17 Μαρτίου στο Θέατρο Σοφούλη, από την Εταιρεία Θεάτρου χορού και άλλων τεχνών DameBlanche σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Ένα θεατρικό έργο της Τζένυ Έρπενμπεκ – που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα- σε σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη.
Η Τζένυ Έρπενμπεκ θεωρείται από τα πιο δυναμικά ονόματα της σύγχρονης θεατρικής και λογοτεχνικής γερμανικής σκηνής. Σπούδασε Θεατρικές Επιστήμες και Σκηνοθεσία Μουσικού Θεάτρου. Υπήρξε μαθήτρια του Heiner Muller. Από το 1991 σκηνοθετεί παραστάσεις όπερας και θεάτρου. Ζει στο Βερολίνο όπου εργάζεται ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το μυθιστόρημά της Η ιστορία του γερασμένου παιδιού μεταφράστηκε το 2004 στα ελληνικά. Οι Γάτες Έχουν Επτά Ζωές είναι το πρώτο της θεατρικό έργο, που δημοσίευσε το 2000. Πήρε εγκωμιαστικές κριτικές και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.
Βασικά θεατρικά πρόσωπα της παράστασης: η Α και η Β, δύο γυναίκες σε ένα αδιάκοπο παιχνίδι αλλαγής ρόλων. Η μητέρα και η κόρη, η κυρία και η υπηρέτρια, η ντίβα και η θαυμάστρια, η σύζυγος και η ερωμένη. Διαδοχικές σκηνές θηλυκών μονομαχιών αφηγούνται την ιστορία δύο γυναικών, που είναι συγχρόνως πολλές γυναίκες μαζί. Θέσεις δύναμης και αδυναμίας, προσφοράς και ζήτησης, απόρριψης και εκμετάλλευσης, εξάρτησης και εμπιστοσύνης, είναι οι πόλοι που έλκουν τις δύο γυναίκες που είναι στην ουσία οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.

Γυναίκες αντιμέτωπες μεταξύ τους και την ίδια στιγμή αλληλέγγυες. Διαφορετικές στις αντιδράσεις τους κι όμως τελικά ίδιες. Οικεία πρόσωπα που παίρνουν μορφή, βάζοντας τη μάσκα του θεάτρου και ξαναερμηνεύοντας στιγμές από τη ζωή μας. Όλα αυτά, μέσα σ’ένα τερέν ανθρώπινων σχέσεων που στήνεται για τις ανάγκες της παράστασης, με τον άντρα να είναι πάντα παρών και συγχρόνως απών, λειτουργώντας σαν σύμβολο. Όσο για την κορύφωση της κάθε σκηνής δεν είναι παρά η αρχή της επόμενης, υπενθυμίζοντάς μας, όπως κι ο τίτλος, πως οι γάτες είναι εφτάψυχες.

Έντονες αιχμές αλλά και μαύρο χιούμορ ξεδιπλώνουν μια παράσταση που παίζει με την πραγματικότητα και την υπέρβασή της. Η γραφή της Τζένυ Έρπενμπεκ επίμονη, σκιαγραφεί με γρήγορο ρυθμό παραλλαγές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στις οποίες δεν τηρούνται τα προσχήματα, ούτε εξωραΐζονται οι καταστάσεις. Η διεισδυτική της ματιά σε συνδυασμό με τη δεξιοτεχνία και το ανεπιτήδευτο της πένας της περιγράφουν όλες τις μορφές των ανθρώπινων σχέσεων με τρόπο αποκαλυπτικό, εμπλέκοντας συναισθηματικά τον θεατή σ’αυτό το παιχνίδι των ρόλων.


Οι Γάτες Έχουν Επτά Ζωές της Jenny Erpenbeck

Μετάφραση: Τατιάνα Λιάνη

Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη

Σκηνικά –Κουστούμια: Ερωφίλη Πολιτοπούλου

Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας

Φωτισμοί: Σοφία Καρακάντζα

Ερμηνευτές: Χρύσα Καψούλη, Κατερίνα Ανδριανάκη Ορέστης Μεσοχωρίτης

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας

Παραγωγή: DameBlanche

 Μάρτιος – Απρίλιος 2005: Θέατρο Σοφούλη, Θεσσαλονίκη