Μικροί Μάρτυρες

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μια performance «εκ του μηδενός» που συμπυκνώνει τα υλικά της θεατρικής πράξης σε μια τελική χειρονομία.

9 επιθυμίες σκηνικής γραφής
9 αποσπάσματα ζωής
9 μαρτυρίες
9 ήρωες-θύματα της καθημερινότητας
9 αστικοί εφιάλτες αναζητούν το μύθο που τους ενώνει

Η παράσταση Μικροί Μάρτυρες, αποτέλεσμα του τρίμηνου θεατρικού εργαστηρίου που έλαβε χώρα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων υπό την επίβλεψη της Νίνας Ράπη (ομάδα συγγραφής) και της Χρύσας Καψούλη (ομάδα υποκριτικής), παρουσιάστηκε στο κοινό στις 7, 8 και 9 Ιουνίου 2014.

Εξερευνώντας τη μικρή φόρμα
Τι μπορείς να πεις σε λίγα λεπτά;
Η μικρή φόρμα στο θέατρο είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μέσα σε λίγα λεπτά καλείσαι να αναπτύξεις μια ιδέα, να δημιουργήσεις μια κατάσταση, έναν κόσμο. Συγγραφείς όπως ο Πίντερ, η Τσέρτσιλ, ο Μπέκετ, ο Μάρτιν Κριμπ, ο Μάμετ, ο Μπάρκερ έχουν αναπτύξει το είδος στο έπακρο. Για 3 μήνες, στο πλαίσιο του εργαστηρίου Το θέατρο “εκ του μηδενός”, εννέα επίδοξοι συγγραφείς δοκιμάστηκαν στη μικρή φόρμα.
Ταυτόχρονα, μια ομάδα ηθοποιών δοκιμάστηκε σε νέες μεθόδους υποκριτικής, παίρνοντας μέρος στην ανάπτυξη των κειμένων και στη σκηνική τους πραγμάτωση.
Τα θέματα διαφέρουν: άτομα αντιμέτωπα με τον εαυτό τους, άτομα σε καταστάσεις εξουσίας και υποταγής ή αντίστασης, άτομα παγιδευμένα στο παρελθόν, άτομα που ψάχνουν λύσεις, έστω κι αν δεν τις βρίσκουν.
Οι μορφές επίσης διαφέρουν: θέατρο του παραλόγου, μαύρη κωμωδία, παρωδία, οικογενειακό δράμα, ψυχόδραμα, όλα δομημένα σε μια ενιαία παράσταση.

Ένα σεμινάριο “εκ του μηδενός”
Με το σεμινάριο «Το θέατρο εκ του μηδενός», η θεατρική συγγραφέας Νίνα Ράπη (Λονδίνο) και η σκηνοθέτις Χρύσα Καψούλη (Βερολίνο, Αθήνα) προτείνουν μια πρωτότυπη και ολοκληρωμένη εισαγωγή στη θεατρική δημιουργία.

Το σεμινάριο αποτελείται από δύο διακριτές ομάδες εργασίας (μια ομάδα συγγραφής, μια ομάδα υποκριτικής) οι οποίες, μετά από μια απαραίτητη προετοιμασία, λειτούργησαν σε συνδυασμό η μία με την άλλη: οι συμμετέχοντες στην ομάδα υποκριτικής δούλεψαν για τη σκηνή τα κείμενα που παρήγαγε η ομάδα συγγραφής, και οι συγγραφείς εξέλιξαν περαιτέρω τα κείμενά τους με βάση τη σκηνική τους επεξεργασία.

Συντελεστές

σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
συγγραφική επιμέλεια: Νίνα Ράπη
βοηθός σκηνοθέτη, φωτογραφία: Ζωή Μαντά
συγγραφική ομάδα:
Γιάννης Γιούλης, Ρούλα Ζουπανιώτη, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κακαές, Λυδία Μητσοπούλου, Χρήστος Ναούμ, Άννα Πίγκου, Άννα Ρούσσου, Σταυρούλα Σουλοπούλου

Ομάδα Υποκριτικής

Ζέτα Αμπατζόγλου, Σπύρος Βάρελης, Βασιλική Γρέντζελου, Ευάγγελος Κοντομούς, Χρυσαυγή Λιακοπούλου, Εύη Μητσοπούλου, Μαριλένα Παπαδάκη, Μάγια Παπακώστα, Μαριάννα Παπαντωνίου, Γιάννης Τσαπαρέγκας