Παραμυθένιοι Κόσμοι

GRimm_banner_2

Ανάγνωση παραμυθιών των αδερφών Γκριμ

Σάββατο 16.02., 18:00

Τα παραμύθια αφηγούνται σε ελληνική και γερμανική γλώσσα η ηθοποιός Michele Valley και η ηθοποιός και σκηνοθέτις Χρύσα Καψούλη.

Χώρος: Goethe-Institut, Ομήρου 14-16,

Τηλ. 210 36 61 000

Είσοδος ελεύθερη

Το Goethe-Institut,  με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων (1812 – 2012) από την πρώτη έκδοση της περίφημης συλλογής παραμυθιών των αδερφών Γκριμ, διοργάνωσε το 2012 μια διεθνή έκθεση παραμυθιών για παιδιά και εφήβους.

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Goethe-Institut, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Χρύσα Καψούλη και η ηθοποιός Michele Valley, θα αφηγηθούν παραμύθια των αδερφών Γκριμ στην ελληνική και γερμανική γλώσσα, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 18.00.

Οι ακροατές θα ακούσουν τη Σταχτοπούτα, το Χάνσελ και Γκρέτελ και το Γιάννη τον τυχερό, ένα άγνωστο στην Ελλάδα παραμύθι, που περιλαμβάνονται στον τόμο «Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια» (1812, Γιάκομπ & Βίλχελμ Γκριμ).

Αυτή η συλλογή –μαζί με τη Βίβλο του Λουθήρου- αποτελεί ένα τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βιβλία της γερμανικής πολιτιστικής ιστορίας στον κόσμο. Έχει μεταφραστεί σε 160 γλώσσες.

Τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ αποτελώντας καταγραφές αυτούσιες των παραδοσιακών παραμυθιών της κεντρικής Ευρώπης, προσεγγίζουν ακόμα την παιδική και ενήλικη ψυχή, και την ταξιδεύουν σε ένα προσωπικό ταξίδι ενηλικίωσης. Πιάνοντας τον ήρωα και την ηρωίδα από το χέρι, ο ακροατής περνάει μέσα από σκοτεινά δάση και αχανείς εκτάσεις, παλεύει με εμπόδια και ανακαλύπτει πολύτιμους βοηθούς στο πλάι του, για να φτάσει στον προορισμό του και να ζήσει αυτός καλά και εμείς καλύτερα.

———————————————————————————————

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661 043

www.goethe.de/athen

grimm

Michele Valley (Σύντομο Βιογραφικό)

Γεννήθηκε στην Ελβετία όπου σπούδασε Δραματική Τέχνη και  συνεργάστηκε με πειραματικούς θιάσους σε έργα Arabal, Brecht, Albee κ.α. Εζησε δέκα χρόνια στο Παρίσι όπου παρακολούθησε μαθήματα του Antoine Vitez και συνεργάστηκε με αρκετούς θιάσους. Από το 1985 ζεί μόνιμα στην Ελλάδα. ΄Εχει συμμετάσχει σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές, τηλεταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Νίκος Νικολαϊδης, η Τώνια Μαρκετάκη, ο Γιάννης Χουβαρδάς και Μιχαήλ Μαρμαρινός. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί στο θέατρο με το Κ.Θ.Β.Ε (Επιστροφή στον παράδεισο του Φ. Ρίντλεϋ σε σκηνοθεσία Α. Ρεβή), με την DameBlanche και τη Χρύσα Καψούλη (Μαζί Ποτέ του Τσ. Τζανάτου και Ιουδίθ του Χ. Μπάρκερ) και με το Εθνικό Θέατρο (Ο Ορφέας στον Άδη του Τ. Ουίλλιαμς σε σκηνοθεσία Μπάρμπαρα Βέμπερ). Το 2009 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γ. Λάνθιμου Κυνόδοντας (υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας). Παράλληλα, συνεργάζεται  με τον Δημοσθένη Αγραφιώτη σε ποιητικά δρώμενα και επιτελέσεις με καλλιτέχνες πολυμέσων, περφόρμανς. Μεταφράζει  στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα. Επιμελήθηκε την έκθεση  «Τα χρόνια της χολέρας»  αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Νικολαΐδη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2007.

Χρύσα Καψούλη (Σύντομο Βιογραφικό)

Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε σπουδές θεάτρου, φωνής και κίνησης στην Freie Universitát του Βερολίνου. Εργάζεται ως ηθοποιός από το 1982. Μετά από πρόσκληση του Μ. Βολανάκη (1987) ξεκινάει συνεργασία με το ΚΘΒΕ.  Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ανδρέα Βουτσινά, Γιάννη Ρήγα, Βασίλη Παπαβασιλείου, Εύρη Γαβριηλίδη, Νίκο Χουρμουζιάδη, Σωτήρη Χατζάκη κ.α. Έπαιξε ρόλους όπως Λούλου (Βέντεκιντ), Οφηλία-Ηλέκτρα (Χαίνερ Μύλλερ), Ίριδα (Αριστοφάνη), Ανίνα (Γκολντόνι), Ορλάντο (Σαίξπηρ), Ξενοδόχα (Κούντερα), Κόμισσα Ελένα (Φον Κλάιστ) καθώς και χορογράφος στις Τρωάδες του Ανδρέα Βουτσινά. Το 1998 δημιουργεί την εταιρεία θεάτρου – χορού DameBlanche. Σκηνοθετεί και παίζει: Υλικό Μήδεια (Χάινερ Μύλλερ), η Γυναίκα της Ζάκυθος (Διονύσιου Σολωμού), Λόλα Βάλλερυ Στάιν (Μαργκερίτ Ντυράς), Ονείρου Οδύσσεια (Άκη Δήμου, Έλενας Πέγκα, κ.ά.), Οι Γάτες έχουν Επτά Ζωές (Τζένυ Έρπενμπεκ), Οδυσσέας – Ιθάκη – Όμηρος (Δημήτρη Δημητριάδη), Ιουδίθ (Χάουαρντ Μπάρκερ) και Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας (Δ. Δημητριάδη) με το οποίο συμμετείχε στην ΧIV Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Δελφών, (Ιούλιος 2009) και στα 44α Δημήτρια (Θεσσαλονίκη 2009). Τον Νοέμβριο του 2010 παρουσίασε την Ιουδίθ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του τριπτύχου Παράσταση-Συζήτηση-Έκθεση: Συνομιλώντας με τον Barker. Την περίοδο 2011- 2012 παρουσιάζει την παράσταση Lulu Α’ και Β’ Σχεδίασμα (Φρανκ Βεντεκιντ) στο Booze Cooperativa και Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η εταιρεία DameBlanche επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2006. Συνεργάστηκε με τους: Μ. Lohman (Βιέννη), Tilo Crigar (Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 97), Αττίλα Ρέτλυ, Δημήτρη Καμαρωτό και Μιχάλη Δέλτα. Εκτός Dameblanche, έχει πρωταγωνιστήσει σε παραγωγές όπως Δεύτερη Λύση (σκην. Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου, Θέατρο του Νέου Κόσμου) και είχε τον ομώνυμο ρόλο στη Γυναίκα του Γκόρκι σε κείμενο και σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα (Κινητήρας Studio, 2011). Δίδαξε υποκριτική (1987-1994) στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, στο μεταπτυχιακό του Αγγλικού Τμήματος του ΑΠΘ, στο Δημοτικό Θέατρο Καβάλας καθώς και σε σεμινάρια που διοργανώνει η DameBlanche σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, την Ανώτερη Σχολή Χορού Αμαλίας Στρινοπούλου και το Study Space (Θεσσαλονίκη). Συνεργάζεται με το θέατρο Χώρα και το Κέντρο Ψυχοθεραπείας μέσω Δράματος και διδάσκει στο Θέατρο των Αλλαγών. Αυτή τη θεατρική περίοδο παρουσιάζει τον Επισκέπτη (Τ. Ουίλλιαμς) και την Αφροδίτη στον Άδη (work in progress).

grimm_poster_2

You may also like

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.