Η Κασσάνδρα στα 44α Δημήτρια – Θεσσαλονίκη

cass3

Είναι η διαφορετικότητα αποδεκτή στο ταξίδι της, μέσα στο χρόνο;

Πώς βρέθηκε η Κασσάνδρα στο κατώφλι του 21ου αιώνα;

Τι σχέση έχουν οι προφητείες της με τις δονήσεις της electro μουσικής;

Πού συναντιέται ο Μιχάλης Δέλτα με τον θεό Απόλλωνα;

Και τι ρόλο παίζει τελικά  στη ζωή κάθε ανθρώπου ο πόθος;

 

Η εταιρεία θεάτρου, χορού και άλλων τεχνών DameBlanche παρουσιάζει την παράσταση «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων από τις 16 έως και τις 18 Οκτωβρίου 2009 στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον. Πρόκειται για το νέο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, ένα μονόπρακτο βαθιά ανθρώπινο που ανατρέπει το μύθο της Κασσάνδρας, ταξιδεύοντας το πρόσωπό της στο σήμερα.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η Χρύσα Καψούλη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Η Κασσάνδρα αποτελεί το πρόπλασμα τής ξένης, όχι μόνο γιατί έρχεται από μια άλλη χώρα, αλλά κι επειδή η μαντική της ιδιότητα την τοποθετεί αυτομάτως σ’ ένα άλλο επίπεδο, κυρίως την θέτει απέναντι στους άλλους στους οποίους απευθύνει τις προβλέψεις της. Στο πρόσωπό της συναντιέται το πρόβλημα της καταγωγής και της γλώσσας, δύο κρίσιμων χαρακτηριστικών για την αποδοχή και την ένταξη.

Στον «Ευαγγελισμό», αυτά τα δύο στοιχεία δοκιμάζονται ριζικά από την ανατρεπτική δύναμη τού πόθου. Εδώ, η Κασσάνδρα αναλαμβάνει η ίδια την διαπραγμάτευση τού προσωπικού της μύθου, που την θέλει ανέραστη και εχθρική προς την ερωτική προσφορά, και ανασκευάζει τελείως την γνωστή και καθιερωμένη εικόνα της. Γίνεται το αντίθετό της.

Η απόρριψη τού έρωτα που ένιωθε ο Απόλλωνας γι’ αυτήν, απόρριψη για την οποία εκείνος την καταράστηκε να μαντεύει την αλήθεια αλλά να μην γίνεται από κανέναν πιστευτή, σταματά για να πάρει τη θέση της η απόλυτη παράδοση στο ερωτικό πάθος τού άντρα που, με την ανταπόκριση αυτή, την κάνει γυναίκα.

Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στην Κασσάνδρα, παίρνει, μέσα από τα λόγια της κι από τον τρόπο με τον οποίο αφηγείται την μεταστροφή της, πολύ ευρύτερες διαστάσεις: γίνεται μία παράφορη εξαγγελία υπέρ τής ερωτικής προσφοράς στην οποία η Κασσάνδρα αποδίδει τον καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη μιάς ριζικής τομής. Η ιστορία τής ανθρωπότητας χωρίζεται σ’ ένα πριν την προσφορά και σ’ ένα μετά απ’ αυτήν.

Το προσωπικό πριν της Κασσάνδρας είναι το πριν όλων των ανθρώπων, και το προσωπικό της μετά είναι το μετά όλων των ανθρώπων. Το καταδικασμένο πριν και το αναγεννητικό μετά γίνονται τα δύο άκρα όπου ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βρεθεί αλλά και όπου μπορεί να επιλέξει ποιο από τα δύο θα ακολουθήσει. Έτσι, η μικρασιάτισσα Κασσάνδρα, μέσα από τη ζωή και τις επιλογές της, διακηρύσσει την ολική επικράτηση της προσφοράς και της αποδοχής του πόθου στην ζωή του κάθε ανθρώπου.

«Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» παρουσιάζεται στην Θεσσαλονίκη, μετά την εξαιρετικά πετυχημένη συμμετοχή του έργου στην “3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών” που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο πλαίσιο της “XIV Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος”, στο Υπαίθριο Θέατρο των Δελφών.

Μια παράσταση με ανατρεπτικό τέλος όπου οι λέξεις παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τη μουσική. Με τον Μιχάλη Δέλτα να εμφανίζεται σε ρόλο έκπληξη, παίζοντας ζωντανά μουσική επί σκηνής.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

“Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας”

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Χρύσα Καψούλη

Μουσική σύνθεση-Live Sound Design επί σκηνής: Μιχάλης Δέλτα

Κοστούμι – Visual Design: Αντώνης Βολανάκης

Φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης

Παραγωγή: DameBlanche www.dameblanche.gr

Οργάνωση παραγωγής : Γιάννης Γκουντάρας

Χορηγός: MAC Cosmetics

logo_lg

 

 

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρεμιέρα: Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2009

Ημερομηνίες παραστάσεων: 16-18/10//2009

Ώρα: 21:00

Διάρκεια: 60΄

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον,

Στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λένα Ευαγγέλου, [email protected]

Τηλ.Επικοινωνίας: 6945 935246

DOWNLOADS:

You may also like

One comment

  • ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗ 9 Δεκεμβρίου 2009  

    Mια από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει!Δυνατό κείμενο,δυνατή ερμηνεία,δυνατή μουσική.Με δυο λέξεις:Κασσανδρώθηκα!Aπολλωνήθηκα!Αυτός είναι τώρα ο κόσμος.

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.