ΙΟΥΔΙΘ του Howard Barker

judith_new

Για εννέα (9) μόνο παραστάσεις
από Τρίτη 15/12 έως 23/12/2009

στο  project space Skouze3

(πλ. Αγ. Ειρήνης, Μετρό Μοναστηράκι).

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου χορού και άλλων τεχνών DameΒlanche, που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από το 1998, παρουσιάζει την παράσταση Ιουδίθ- αποχωρισμός από το σώμα του Howard Barker σε μετάφραση Έλσης Σακελλαρίδου και σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη.

Αποτελεί μια Work in progress παρουσίαση του έργου που θα πραγματοποιηθεί  στο project space SKOUZE3 (πλ. Αγ. Ειρήνης, Μετρό Μοναστηράκι).

Το έργο καθιστά επίκαιρο το ιδεολόγημα της «πίστης»/ πράξης που αποσυντίθεται. Οι ηθοποιοί (ρόλοι) εναλλάσσονται συνεχώς έτσι ώστε το ζητούμενο να μην είναι η ταύτιση, δίνοντας έμφαση σε μια άλλη θεατρικότητα που είναι μέρος της έρευνας μας. Τη διάλυση του χώρου και του χρόνου θα διεγείρουν οθόνες (οπτικοακουστικό υλικό) σε μια διάθεση μετάβασης από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια. Τίθεται πάντα το ερώτημα και την ίδια στιγμή αμφισβητείται το ιδεολόγημα ενός έθνους, ενός κατακερματισμένου λαού σε μια κοινωνία παγκοσμιοποίησης όπου αμφισβητούνται τα πάντα.

Μετάφραση: Έλση Σακελλαρίδου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Δραματουργική επεξεργασία: Χρύσα Καψούλη, Αλέξανδρος Μιστριώτης
Εικαστική Εγκατάσταση- Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Οπτικό- Ακουστική Εγκατάσταση: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Ολοφέρνης- Ασσύριος στρατηγός: Απόστολος Φράγκος
Υπηρέτρια- Μία Ιδεολόγος: Michele Valley
Ιουδίθ- Ισραηλίτισσα χήρα: Χρύσα Καψούλη

Θεατρολόγος- Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Μαρκάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας
Παραγωγή: DameBlanche

Η DameBlanche επιχορηγήθηκε από το ΕΚΕΘΕΧ για το 2008- 2009.

INFO:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009-12-02 ώρα 21:00
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009-12-02 ώρα 18:00
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009-12-02 ώρα 21:00
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009-12-02 ώρα 21:00
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009-12-02 ώρα 21:00
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009-12-02 ώρα 21:00
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009-12-02 ώρα 21:00
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009-12-02 ώρα 21:00
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009-12-02 ώρα 18:00

Κεντρική γκαλερί Skouze3 Εύας Μαραθάκη

(πλ. Αγ. Ειρήνης, Μετρό Μοναστηράκι).

Λόγω του ιδιαίτερου χώρου της γκαλερί και του περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση των θέσεων στο 6977 426273.

Διάρκεια της παράστασης: 75 λεπτά

Σχετικά με την Ιουδίθ

Πρόκειται για τη γνωστή βιβλική ιστορία της Ιουδίθ και του Ολοφέρνη που αναφέρεται στα Απόκρυφα και που έχει αποτελέσει αγαπημένο θέμα αναπαράστασης στην ιστορία της δυτικής ζωγραφικής.

Ο ίδιος ο συγγραφέας αποκαλύπτει ότι εμπνεύσθηκε για να γράψει το έργο του από τον σχετικό πίνακα της Ιταλίδας αναγεννησιακής ζωγράφου Αρτεμισίας Τζεντιλένσκι, στη ζωή της οποίας στήριξε και ένα προηγούμενο θεατρικό του έργο ι Σκηνές από μιαν εκτέλεση (έργο που σκηνοθέτησε για την ελληνική σκηνή ο Κων/νος Αρβανιτάκης). Η αντίφαση που απεικονίζεται στον πίνακα της Τζεντιλένσκι ανάμεσα στην απαράμιλλη ομορφιά της Ιουδίθ και στην αγριότητα της σκηνής της δολοφονίας του Ολοφέρνη οδήγησαν τον Μπάρκερ να συνθέσει ένα έργο όπου το προσωπικό ερωτικό στοιχείο και ο πόθος της ηδονής συμπλέκονται με την επιτακτική πολιτική πράξη της εξουδετέρωσης του άσπονδου εχθρού.

Στο έργο του Μπάρκερ ο Ολοφέρνης μετατρέπεται σε φιλόσοφο του θανάτου και η Ιουδίθ προτάσσει την προσωπική ερωτική της επιθυμία στην πολιτική της αποστολή, δημιουργώντας μια κατάσταση λυρισμού, πάθους, έντασης και προσμονής. Η αβεβαιότητα και η ένταση της προσμονής ανάμεσα στο ερωτικό ζευγάρι ενισχύονται και περιπλέκονται ακόμη περισσότερο με την εισαγωγή από τον Μπάρκερ ενός τρίτου προσώπου, μιας υπηρέτριας που συνοδεύει την Ιουδίθ στη φονική της αποστολή.

Η υπηρέτρια παίζει με απόλυτη μαεστρία τον υποκριτικό ρόλο μιας ζενικής δούλας, ενώ πότε ύπουλα πότε στα ίσια ωθεί την Ιουδίθ στην πράξη της εκτέλεσης. Πρόκειται για ένα τρίγωνο εξουσίας που παίζει το ανελέητο παιχνίδι του επί σκηνής μέχρι που η καταλυτική μορφή της υπηρέτριας/ υποβολέα οδηγεί την Ιουδίθ, χαμένη στην ερωτική της σαγήνη, στην εκτέλεση της μοιραίας πράξης.

Στη συνέχεια η Εβραία ηρωίδα εξακολουθεί να ανθίσταται στη μεταμόρφωση της σε πολιτικό σύμβολο  της πατρίδας της και προσπαθεί να συνευρεθεί ερωτικά με το αποκεφαλισμένο, κατατροπωμένο σώμα του εχθρού. Με την αποτυχία της συμβολικής αυτής πράξης η Ιουδίθ αντιλαμβάνεται τις πολιτικές συνέπειες της φονικής πράξης της και θρηνεί στην έξοδο της την αλλοτρίωση του σώματος της και της προσωπικής της επιθυμίας από την πολιτική βούληση του κράτους του Ισραήλ.

You may also like

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.