Ονείρου Οδύσσεια

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ένα θεατρικό έργο, με θέμα τα όνειρα, που βασίζεται στη σύνθεση επτά πρωτότυπων κειμένων γνωστών νεοελλήνων συγγραφέων.

Βασικό θεατρικό πρόσωπο της παράστασης: «η συγγραφέας». Οι χαρακτήρες του έργου κι οι ιστορίες τους γεννιούνται μέσα από τις δικές της διαδρομές στον χάρτη των ονείρων. Εφτά διαφορετικές ονειρικές καταστάσεις ζωντανεύουν επί σκηνής, αποκαλύπτοντας στο θεατή τις εικόνες ενός μυστικού κόσμου.

Ο ροκ σταρ Μπόνο στα όνειρα μιας γυναίκας που κοιτάζει τον κόσμο από την πλευρά των ηττημένων, στο «Γυναικείο Γυμνό» της Έλενας Πέγκα. Τα πραγματικά όρια στο χάρτη μιας πόλης, στους «Υπνοβάτες» της Ρούλας Αλαβέρα. Η βαθύτερη σχέση ενός γιού με τον πατέρα του, στα «Δύο Όνειρα» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη. Το όνειρο της διαφυγής στον τσεχωφικό «Αντρέϊ στα Χρυσάνθεμα» του Άκη Δήμου. Η λαχτάρα της επιστροφής στην Ιθάκη του Ομηρικού Οδυσσέα που μετατρέπεται σε εφιάλτη, στον «Οδυσσέα» του Δημήτρη Δημητριάδη.
Η σύγκρουση της ενηλικίωσης με τον εφηβικό μας εαυτό, «Στο όνειρο» της Μαρίας Πάουελ αλλά και όνειρα της συγγραφέας αντιμέτωπα με την πραγματικότητα, στους «Εραστές δίπλα», της Μαρλένας Πολιτοπούλου. Τέλος η «Έξοδος» του Τσιμάρα Τζανάτου προτρέπει το θεατή να κάνει το ταξίδι στον κόσμο του ονείρου με τα δικά του παπούτσια.

Έξι ηθοποιοί, δύο μουσικοί και δύο χορευτές συνυπάρχουν επί σκηνής, σε μια σύνθετη παραγωγή που συνδυάζει το λόγο με την κίνηση, τη θεατρική πράξη με το χορό και την εικόνα με τη μουσική. Ο ασπρόμαυρος κόσμος των ονείρων γίνεται θεατρική πραγματικότητα μπροστά στην εικαστική σύνθεση που έχει φτιάξει ειδικά για την παράσταση ο ζωγράφος Χρήστος Αλαβέρας.

«Ονείρου Οδύσσεια», μια συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου χορού και άλλων τεχνών «DameBlanche» και του Κ.Θ.Β.Ε που φιλοξενείται στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.


Σύνθεση-Σκηνοθεσία & Χορογραφία: Χρύσα Καψούλη

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Καμαρωτός

Σκηνικά-κουστούμια: Ερωφίλη Πολιτοπούλου

Εικαστική σύνθεση: Χρήστος Αλαβέρας

Φωτισμοί: Σοφία Καρακάντζα

Δραματουργική επιμέλεια: Βαγγέλης Μανιτάκης

Βοηθός χορογράφου: Κυριάκος Χατζηιωάννου

Multi-Media Εγκατάσταση: Άντα Λιάκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Φωτεινή Αθανασιάδου

Οργάνωση παραγωγής: Δάφνη Μουστακλίδου

Βοηθός. Οργ. Παραγωγής: Άρης Σομπότης

Φωτογραφικό υλικό: Κώστας Παπαντωνίου

Ερμηνευτές: Αθηνά Αλεξοπούλου, Αικατερίνη Ανδριανάκη, Γιάννης Γκουντάρας, Σοφία Καρακάντζα, Ευάγγελος Μανιτάκης, Ορέστης Μεσοχωρίτης

Χορευτές: Φάνια Γρηγορίου, Κυριάκος Χατζηιωάννου

Μουσικοί: Φαίη Αναγνωστοπούλου, Τηλέμαχος Μούσας

 16 Απριλίου – 2 Μαΐου 2004: Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη