Ιθάκη – Όμηρος και ΙΘΑΚΗ

ithaki

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Ερμηνεία: Χρύσα Καψούλη
Μουσική σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας
Εικαστικό Περιβάλλον:  Μαρία Κονομή
Φωτογραφία-προβολές: Κώστας Παπαντωνίου
Σκηνοθεσία: Σοφία Καρακάντζα

Μετά τον «Oδυσσέα», που παρουσιάστηκε στο Κ.Θ.Β.Ε. στα πλαίσια του έργου «Ονείρου Οδύσσεια» (2004), ο Δημήτρης Δημητριάδης επανέρχεται με έναν καινούργιο μονόλογο-επίλογο, την «Iθάκη» (2006). Με αυτόν τον τρόπο δίνει και το τέλος της πλανώμενης αφήγησης του περιπλανώμενου «περφόρμερ –απατεωνίσκου» Oδυσσέα.

Η «Ιθάκη» του Δημήτρη Δημητριάδη προσωποποιείται και, αποκτώντας τη δύναμη του λόγου, διασχίζει ακράτητη τις συμβάσεις και τις προκαταλήψεις των μύθων. Εισβάλλει σαν πρόσωπο στην Ιστορία, ενώνοντας το «μυθικό» της βίωμα με το βίωμα χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν στην ίδια θέση. Γνωρίζει τον κοινό τόπο όλων των ανθρώπων, τον πόνο. Αναλαμβάνει να τον κουβαλήσει σαν διαμαρτυρία.

Η μοίρα του Οδυσσέα είναι να επιστρέφει, η μοίρα της Ιθάκης είναι χωρίς φωνή να περιμένει. Το τέλος της αναμονής, που πραγματεύεται το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, είναι στην ουσία η ερωτική ιστορία μιας γυναίκας που μπορεί να είναι μια κοινή θνητή, μια έκπτωτη βασίλισσα, το έδαφος της γης ή μια χώρα.

2007

ΙΘΑΚΗ-ΟΜΗΡΟΣ

19-23 Ιανουαρίου 2007

Δημοτικό Ωδείο Καβάλας Αίθουσα «Παπαϊωάννου» Καβάλα

2006

ΙΘΑΚΗ

27 Μαΐου – 1 Ιουνίου

ΛΟΥΤΡΑ «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»
Αρχαιολογικός Χώρος
Θεσσαλονίκη

24, 25, 26, 31 Μαρτίου & 1, 2 Απριλίου 2006

Booze Cooperativa        Αθήνα

6 -16 Μαρτίου 2006

ΘΗΣΕΙΟΝ – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ                          Αθήνα

You may also like

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.